Асоціація Крафтових Дистиляторів України дякує Мінекономіки за ініціативу спрощення отримання дозвільних документів малим виробникам спиртних напоїв.
Асоціація разом з Мінекономіки працювала над створенням відповідного законопроекту з січня цього року, – повідомила Катерина Лавренова, голова Асоціації Крафтових Дистиляторів України, що входить до Агро-Продовольчої Ради:
«Ми надали Міністерству всі наші пропозиції: як це краще зробити, які умови будуть ідеальними для крафтовиків, і вже в тандемі з Мінекономіки цей проект був зроблений. Я і вся Асоціація дуже вдячні Міністерству за активну допомогу, особливо заступниці директора департаменту аграрної політики Людмилі Хомічак. Звісно, це ще не повна перемога. Давайте будемо реалістами: поки це лише перший крок, але дуже вдалий. На черзі ще розгляд законопроекту в Парламенті, але ми сповнені оптимізму».
Законопроект серед іншого передбачає: віднесення до малих виробників дистилятів тих суб’єктів господарювання, які здійснюють виробництво спиртних напоїв з дистилятів власного виробництва та обсяг реалізації готових напоїв у яких не перевищує 10 тис декалітрів на рік; встановлення вимоги до матеріально-технічної бази малих виробників дистилятів та контролю за дотриманням встановлених вимог; надання права суб’єктам господарювання, які отримали ліцензію на виробництво дистилятів здійснювати продаж своєї продукції.
Законодавство для малих виробників міцних напоїв назріло давно, вважає Лавренова. Адже головна проблема в тому, що крафтовим підприємствам галузі в Україні просто відрізали змогу щось виготовляти:
«Наше законодавство було зроблене для великих підприємств, тож малі – змушені були піти в тінь. А здоровий розвиток ринку – це співіснування великого і малого бізнесу, як це працює в США та Європі. Типова українська проблема – всі преференції віддали великим виробникам. Висока вартість оптової ліцензії, дуже складні і корумповані умови атестації і ліцензування виробництва не дають змогу працювати малому бізнесу. На кожному відрізку шляху потрібно з кимось «домовлятися». Це потрібно припинити».
На загал, від ухвалення законопроекту виграють усі: малі підприємства матимуть змогу працювати, підніметься внутрішній ринок, будуть нові робочі місця, платитимуться податки. Але головне: крафтові виробники – ті, хто здатні створити напої, які будуть ідентифікатором України на міжнародному ринку.
«Зрештою давно час почати виготовляти в цій країні щось справді гідне, тут є всі необхідні ресурси, а ми досі споживаємо імпортне. Ми бачимо підтримку, ми будемо боротись, бо процес вже йде і його буде важко спинити», – підсумовує Катерина Лавренова.
Нещодавно АКДУ долучилась до Агро-Провольчої Ради і стала 17-тим її учасником. Відтепер АПР та АКДУ спільно допомагатимуть формувати правила, умови і закони ринку крафтових спиртних напоїв в Україні, допомагати з юридичним захистом, ліцензуванням і підтримкою малих і середніх виробників.
Нагадаємо, у Києві відбувся Всеукраїнський форум-виставка «Міцний Крафт 2020» – Craft Ukrainian Distillers& Vendor. Його за партнерства Агро-Продовольчої Ради проводила Асоціація Крафтових Дистиляторів України.