Отримання дозвільних документів малим виробникам міцних спиртних напоїв та дистилятів стане простішим – у Верховній Раді зареєстровано законопроект про малих виробників дистилятів. Документ №5311 готували заступник голови Всеукраїнського Конгресу Фермерів Семен Кривонос спільно з Асоціацією крафтових дистиляторів України за підтримки Офісу простих рішень та результатів і Міністерства економіки. Подав законопроект у Верховну Раду народний депутат від «Слуги Народу» Мар’ян Заблоцький.

Суть законопроекту в віднесені до малих виробників дистилятів тих суб’єктів господарювання, які здійснюють виробництво спиртних напоїв з дистилятів власного виробництва та обсяг реалізації готових напоїв у яких не перевищує 10 тисяч декалітрів на рік; встановлення вимоги до матеріально-технічної бази малих виробників дистилятів та контролю за дотриманням встановлених вимог; надання права суб’єктам господарювання, які отримали ліцензію на виробництво дистилятів здійснювати продаж своєї продукції.

В документі зазначене правове врегулювання виробництва та обігу дистилятів сільськогосподарського походження та спиртних напоїв малими виробництвами дистилятів :
всі види дистилятів включено до переліку спиртів, дозволених для виробництва алкогольних напоїв,
суб’єкт господарювання, який отримав ліцензію на виробництво дистиляту, має право свій дистилят експортувати і продавати оптом без отримання окремої ліцензії на таку торгівлю,
скасовано обов`язковість сертифікації спирту та дистилятів.
Також встановлюється відповідальність за порушення встановлених вимог до малих виробництв дистилятів.

Ухвалення законопроекту дасть поштовх розвитку ринку дистилятів в Україні, створить додану вартість через переробку сільгосппродукції, розвиватиме мале підприємництво, створить робочі місця і додаткові надходження в бюджети. Як зазначив голова Конгресу Фермерів Іван Слободяник:

«Досі виробництво міцних напоїв є монополізоване. Крафтові виробники не мають свого закону, хоча Україна має гарні традиції виробництва міцних напоїв. Ми хочемо, щоб дистиляти були в законі – тому зареєстрували законопроект 5311».

Українське самогоноваріння у межах закону перестане мати негативне забарвлення, а українські віскі, вермути, наливки тощо – стануть тим, чим можна пишатись і що представити на світовому ринку.