Українські фермери запропонували Зеленському «плече» в розробленні аграрної політики та нормативної бази

Українські аграрії на акції закликали президента України Володимира Зеленського якомога швидше звільнити генерального прокурора та міністра юстиції, а також запропонували голові держави план законодавчих змін задля розвитку агропромислового сектору.

Учасниками акції стали кілька десятків аграріїв і фермерів. Вони зібрались біля будівлі Адміністрації президента з плакатами «Стоп аграрній мафії», «Міністр Петренко очолює банду рейдерів»,  «Зупиніть рейдерство в Україні», «Петренка та Луценка – за ґрати».

Як пояснив голова громадського об’єднання аграріїв та фермерів «Агро-Продовольча рада» Іван Слободяник, мета учасників протесту — звернути увагу новообраного президента на проблеми, що роками блокують розвиток провідної для економіки галузі. Серед них рейдерство, корупція та свавілля правоохоронних органів і органів юстиції, неврегульованість земельних відносин. «Ми сьогодні опинилися в унікальній ситуації, коли аграрний сектор, який дає 18% ВВП, кинутий напризволяще. Тисячі випадків, коли аграріям незаконно відмовляють у продовженні договорів оренди, державна аграрна політика не сформована та не узгоджена. Ми прийшли не просто звернути увагу президента на ці факти, але й висловити свою готовність підставити плече. В нашій організації велика кількість об’єднань за кожним із напрямків, які готові сформувати пакетні зміни для нормалізації роботи аграрного сектору», — наголосив Іван Слободяник.

Зокрема, впорядкування земельних відносин, вдосконалення програм державної підтримки, створення доданої вартості через переробку та робочі місця, спрощення системи оподаткування та створення комфортних умов для ведення аграрного бізнесу.

На думку голови Асоціації фермерів та приватних землевласників Дніпропетровської області Анатолія Гайворонського, невідкладним є і прийняття антирейдерського закону в другому читанні, а також кадрові рішення: «Ми посіяли, але хто збиратиме цей врожай, ми не знаємо. Бо щороку в нас проблема з рейдерами, місяць до збирання врожаю залишився. Антирейдерський закон не досконалий, але потім до нього можна внести зміни. Наразі він врятував би нашу ситуацію. І негайно зняти прокурора, керівництво Міністерства юстиції — це бандитські угрупування, на думку фермерів».

“Формально приводом стала ситуація по господарству “Дар” (Дніпропетррвська область) – але таких випадків по Україні сотні. Випадки де мінюст разом держгеокадастром, при халатності генпрокуратури знищують господарства. Ми зареєстрували звернення та висловили свої вимоги і пропозиції! Далі буде… “,- повідомив Іван Слободяник.